torstai 13. kesäkuuta 2013

Niin ihanat hyötykasvit!

Tänä kesänä sain viimein oman pienen viljelylaatikon, joka on jäänyt parina edellisenä kesänä pelkäksi haaveeksi ajatuksen tasolle. Talvella voimistunut hyötykasvi-intoiluni kasvoikin kevään edetessä siinä määrin, että avomieheni tarttui sahaan ja vasaraan ja lopputulokseen olen erittäin tyytyväinen. Innokkaana parvekepuutarhurina olen kasvatellut yrttejä useamman vuoden, vaihtelevalla menestyksellä tosin. Toiset yrtit ovat menestyneet, toiset taas eivät mutta kokeilut jatkuu :) Tänä kesänä olikin aika laajentaa yrtti-innostusta muutamiin muihin hyötykasveihin. Kiitos oman pienen pihan!

Keväällä oli melkoinen valinnan vaikeus, mitä viljelylaatikkoon sitten laittaisin. Liian hyviä vaihtoehtoja kun on aivan liikaa! Tällaisena amatööripuutarhurina päädyin kasvattamaan keltasipulia, punasipulia, retiisiä ja kahta salaattia. Sipulit olivat suhteellisen helppo valinta helpon kasvatettavuuden ja varman menekin vuoksi. Retiisejä taas on mukava lisäillä salaatteihin ja syödä vaikka sellaisenaan, lisäksi niidenkään kasvatuksen ei pitäisi mitään salatiedettä olla. Erilaisia salaatteja rakastavassa ja suurkuluttavassa taloudessa salaatin istuttaminen olikin päivänselvää, lajikkeiden valinnassa meinasi vain mennä pää pyörälle. Tällä kertaa viljelylaatikkoon valikoitui kuitenkin lehtisalaattia ja tammenlehtisalaattia. Eli näillä mennään!


 

Ihka ensimmäiset retiisit omasta retiisipenkistä nappasin tänään ja voi kun ne maistuivatkaan herkullisilta!
Näitä lisää kiitos!Ja niinhän siinä ennakko-olettamusten mukaisesti kävikin, ettei yksi viljelylaatikko riittäisi kaikille kasvatettaville! Mutta onneksi takapihalta löytyi tilaa myös pienelle kukkapenkille. Kasvamassa on lehtiselleriä, ruohosipulia ja kokeilun vuoksi iskin maahan myös kaupasta ostetun (jo kynityn) lehtisalaatin ja rucolan. Rucolatupsu oli pakko laittaa ihan sen takia, että se on niin suurta herkkua enkä etsinnöistä huolimatta puutarhoilta rucolantaimia löytänyt. Ensi kesänä se voisikin olla yksi varteenotettava kasvatettava viljelylaatikkoon?Sitten iki-ihanat yrtit! Niitä ilman kesä ei tunnu kesältä.

Ja taas pääsi avomies nikkarointihommiin! Valkoinen yrttilaatikko on juuri sopivan kokoinen terassille ja siihen mahtuu useampaa lajin edustajaa. Laatikossa kasvaa basilikaa, sitruunamelissaa, persiljaa, timjamia, viinisuolaheinää ja minttua. Näistä tämän kesän uusi tuttavuus on timjami. Muutaman kerran se on jo ruokiinkin päässyt mutta lisää makumatkoja on vielä tulossa!Lisäksi terassilla kasvaa lehtikaalia, pinaattia, vielä lisää ihanaa basilikaa ja chili! Erityisesti chilin suhteen odotukset ovat korkealla. Lajike on tulista Bhut Jolokiaa, joten katsellaan kuinka täällä irvistellään jos satoa saadaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...