perjantai 5. syyskuuta 2014

Ranskalainen marjakakku

Runsaan marjaisa ranskalainen marjakakku on aivan hykerryttävän hyvää! Marjatäytteeseen voi laittaa marjoja sesongin ja oman maun mukaan, kaikki käy, itse laitoin mustikoita ja mansikoita. Myös raparperi tuo oman silauksensa kakkuun, joten sitäkin kannattaa ehdottomasti lisätä. Haastavin osuus kakun valmistamisessa lienee kannen saaminen ehjänä paikoilleen, mutta kärsivällisyys (ja muutamat harjoituskerrat) kyllä palkitaan mitä makeimmalla tavalla. Isomman kakun lisäksi tein muutaman kakun myös pikkuvuokiin. Kansien kannalta ne olivat toki helpompia ja aika sieviä niistä tulikin. Kokonaisuuden kruunaa vaniljakastike. Resepti on peräisin anopin reseptiarkistoista.


Ainekset:
200 g margariinia
2 dl sokeria
2 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria

Marjatäyte:
n. 1 l marjoja ja raparperia
1 dl vettä
2 dl sokeria
3/4 dl perunajauhoja

Pinnalle:
tomusokeria

Tarjoiluun vaniljakastiketta

Kaada marjat, pilkotut raparperit ja muut täytteen ainekset kattilaan ja kiehauta nopeasti. Sekoita kunnolla. Nosta täyte jäähtymään taikinan valmistamisen ajaksi. 

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen. Yhdistä taikinan kuivat aineet ja lisää rasva-sokerivaahtoon. Sekoita taikina hyvin. Taputtele 3/4 taikinasta irtopohjavuokaan jauhoja apuna käyttäen. Taputtele taikinaa pohjien lisäksi myös reunoille mahdollisimman ylös. 

Kaada jäähtynyt täyte irtopohjavuokaan taikinan päälle. Kauli lopputaikina jauhotetun leivinpaperin päällä irtopohjavuoan kokoiseksi levyksi. (Lisää jauhoja taikinaan tarpeen mukaan.) Kumoa levy kakun kanneksi marjatäytteen päälle.

Paista 175-asteessa uunin alimmalla tasolla noin 45-50 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä ennen tarjoilua ja poista irtopohjavuoasta vasta hyvin jäähtyneenä.

Tarjoile ranskalainen marjakakku vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.


2 kommenttia:

  1. Herkulliselta kuulostaa tuo piirakka. Taikinoiden kaulimista helpottaa se, että käyttää taikinassa voita ja tekee taikinan nyppimällä jauhot, voin ja sokerin sekaisin ja lisäämällä lopuksi kananmunan tai nesteen. Taikinasta tehty pallo laitetaan jääkappiin ainakin puoleksi tunniksi ennen kaulintaa. Kaulimiseen sopiviin taikinoihin ei yleensä tarvitse leivinjauhettakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jääkappikikka on kyllä hyvä, joskus tulee itsekin laitettua taikina hetkeksi kylmään, helpottaa kummasti! Leivinjauhetta oon tottunut taas käyttämään aika usein, täytyypä kokeilla seuraavan kerran ilman sitä, kiitokset vinkistä :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...