maanantai 10. huhtikuuta 2017

Tyrni-valkosuklaapiirakka

En ollut aiemmin valmistanut tyrnipiirakkaa, ei ollut oikeastaan tullut edes mieleen, että kyseisiä marjoja voisi myös piirakassa käyttää. Mutta miksi ei? Marjapiirakathan ovat lähes aina tosi hyvänmakuisia. Koska meillä on pakastimessa viime syksyisiä tyrnejä vielä melko suuri määrä, selailin netistä hieman uusia tapoja käyttää näitä mukavan kirpeitä marjoja. Löysin Kodin kuvalehden- sivuilta ihastuttavan tyrnipiirakan ohjeen, jossa mukana oli myös valkosuklaata. Tämä ohje ei siis voinut olla huono. Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty tyrnimarmeladia mutta koska ajatuksena oli käyttää pakastimesta löytyviä tyrnejä, soseutin tyrnit ja iskin täytteeseen sellaisenaan. Ja vieläpä tuplamäärän, eikä kyllä tullut piirakasta yhtään liian kirpeä. Tyrnit toimivat mielestäni valkosuklaan kanssa tosi kivasti, ja suklaa toikin sopivasti makeutta kirpeiden tyrnien rinnalle. Kookossokeri toimii vastaavanlaisissa piirakoissa loistavasti, tuoden piirakkaan oman makuvivahteensa. 

Tyrnipiirakan pohjataikina
125 g voita
1 dl kookossokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kermaa

Tyrni-valkosuklaatäyte
100 g valkosuklaata 
2 dl tyrnejä soseutettuna
1 dl kookossokeria
2 kananmunaa
2 dl kuohukermaa

Koristeluun 
tyrnimarjoja
tomusokeria

Aloita valmistamalla piirakan pohjataikina. Sulata voi ja lisää joukkoon sokeri. Sekoita vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne voi-sokerivaahtoon. Lisää kerma ja sekoita. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan. 

Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa. Soseuta tyrnit. Sekoita täytteen ainekset keskenään. 

Vuoraa irtopohjavuoan pohja (halk. noin 24-26 cm) leivinpaperilla. Taputtele pohjataikina vuokaan sekä reunoille. Lisää täyte. Paista piirakkaa 200- asteisen uunin alatasolla noin 30-40 minuuttia. Kypsyyttä voit kokeilla hammastikulla. Jos pinta uhkaa tummua liikaa, voi loppuvaiheessa lisätä vuoan päälle palan leivinpaperia.



2 kommenttia:

  1. Valkosuklaa kesyttää varmasti hyvin happamankin marjan, vaikka minulle tyrni ei ole liian hapan. Tykkään syödä sitä ihan jogurtissakin. Olen joskus miettinyt miten soseuttaminen onnistuu, kun marjassa on niin iso siemen. Ilmeisesti ihan hyvin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta valkosuklaa ja tyrni olivat oikein kiva makupari. Piirakasta tuli sopivan makea mutta tyrnin makukin tuli hyvin esille, mikä oli tarkoituskin :) Soseuttaminen onnistui kyllä mutta toki osa siemenistä jäi kokonaisiksi. Se ei kuitenkaan haitannut lopputuloksessa, sillä en juurikaan huomannut siemeniä syödessäni piirakkaa. Kannattaa kokeilla soseuttamista!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...