Leipätaikinan ainekset:
1 l piimää
50 g hiivaa
2,5 dl siirappia
2 tl suolaa
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisleseitä
5 dl ruisjauhoja
n. 7 dl vehnäjauhoja
Vuokien voiteluun:
voita
Leipien voiteluun:
siirappivettä (puolet siirappia puolet vettä)
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva sekä lisää muut ainekset. Sekoiat tasaiseksi taikinaksi ja anna leipätaikinan kohota liinan alla noin 1,5 tuntia. Sekoita ilmakuplat pois kohonneesta taikinasta puuhaarukalla. Kaada taikina kahteen 1,5 litran leipävuokaan ja tasoita leipien pinta. Anna leipien kohota vielä noin puoli tuntia. Paista leipiä uunin alatasolla 175-asteessa noin tunti. Voitele leipien pinta siirapidvedellä ja jatka kypsentämistä vielä puolisen tuntia. Jäähdytä leivät liinan alla. Anna tekeytyä jääkaapissa 2-3 päivää, jolloin manku ja rakenne parantuvat.
n. 200 g savulohta
1 punasipuli
kourallinen tuoretta tilliä
mustapippuria
pari rkl smetanaa
Paloittele savulohi. Kuori ja hienonna punasipuli. Huuhtele tilli ja hienonna. Sekoita tahnan ainekset kipossa ja lusikoi leipien päälle. Koristele tuoreella tillillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti