sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Kesän hyötykasveja ja puutarhahommia

Kauan ja hartaudella odotettu kesä on vihdoin saapunut, joka tarkoittaa myös sitä, että pienoinen terassi- ja takapihapuutarha on herännyt jälleen talvihorroksesta eloon. Istutuspuuhat aloitin toukokuun viimeisellä viikolla, mutta vasta nyt sain aikaiseksi räpsiä muutamia kuvia tämän kesän viljelyksistä (tai ainakin viljelysten yrityksistä). Valkoiseen puulaatikkoon laitoin tuttuun tapaan basilikaa, timjamia, viinisuolaheinää ja uutena tulokkaana rosmariinia, jota kasvattelen nyt tänä kesänä ensimmäistä kertaa ja kerralla muutaman taimen voimin.


 
Puutarhalla tuli tehtyä myös muutamia heräteostoksia, koska uusia lajikkeitahan on aina mukavaa kokeilla ja seurailla niiden kasvua pitkin kesää. Toivotaan kovasti, että satoa saadaan, ainakin puutarhurin mukaan amppelitomaatin, amppelikurkun ja napostelupaprikan pitäisi olla lajikkeina hyvinkin satoisia mutta katsotaan nyt mitä tulee. Chilinkasvatuksesta viime kesänä innostuneena, päätimme hieman laajentaa chilivalikoimaamme ja nyt yhden ruukun sijasta chiliä kasvaa neljässä ämpärissä. Viime kesänä hyvinkin satoisaksi todettu Bhut Jolokia jatkaa eloaan vielä talvehdittuaankin ja satoa näyttäisi tänäkin kesänä tulevan. Bhut Jolokian lisäksi ostin taimen miedompaa keskitulista Loco- chililajiketta ja äidiltäni saadut kaksi chilintainta porskuttavat nekin jo kovaa vauhtia. Innolla siis odotan millainen chilikesä tästä kehkeytyy!


Viljelylaatikkoon laitoin viime kesän tapaan sipuleita sekä puna- että keltasipulia. Sipuleita iskin takapihalle myös yhden kukkapenkin reunaan, koska viime kesänä viljelylaatikon sipulit hupenivat parempiin suihin liiankin nopeasti, joten niitä kasvettelisi mielellään enemmänkin jos tilaa vain olisi. Tai olisihan sitä tietysti jos rakentelisi toisenkin viljelylaatikon mutta mennään nyt ainakin tämä kesä näillä. Viljelylaatikkoon kylvin myös salaattia kahtena eri lajikkeena sekä rucolaa ja pinaattia. Siemenet ovat lähteneet itämään hyvin ja näyttää siltä, että oman sadon salaattia ei tarvitse enää kovin kauaa odotella. Ainakin viime kesänä salaatti oli erittäin satoisaa ja omilla salaateilla mentiinkin pitkälle loppukesään, joten toivottavasti näin tulee olemaan myös tänä keäsänä. Pinaatti ja rucola ovat siemenistä kylvettyinä uusia tuttavuuksia, joten odotukset ovat korkealla! 

Puutarhalta ostin myös pari lehtikaalin tainta, jotka istutin ruohosipulin viereen. Lehtikaali on aivan liian aliarvostettu hyötykasvi ja sitä voisi viljellä enemmänkin, niin hyvänmakuisia ja monikäyttöisiä sen lehdet ovat. Sopii toivoa, ettei kaalitoukat iske ja tee tuhojaan!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...