lauantai 21. joulukuuta 2013

Hedelmäinen joululeipä


Joululoman viimeinkin alkaessa, on vihdoin aikaa aloittaa jouluherkkujen valmistelut ja reseptikokeilut erilaisista herkkuohjeista, joita on tullut hamstrattua jo pidemmän aikaa ajatuksena " tuota täytyy sitten jouluna tehdä..". Toki tulevaa joulua on tullut fiilisteltyä jo useampaan otteeseen glögin, torttujen ja pipareiden muodossa, mutta ensimmäisen loma-aamun kunniaksi halusin tehdä pitkästä aikaa tuoretta leipää. Tuoreen leivän tuoksu on aina yhtä kiehtova ja huumaava ja tuoreen itse tehdyn leivän maku aivan ihana. Maku-lehdessä on viime aikoina ollut useampiakin herkullisia leipäohjeita, mutta tämä hedelmäinen joululeipä oli ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Alkuperäinen resepti löytyy Maku-lehdestä 7/2013. Itse tykkään niin paljon kaikista luumuisista herkuista, että korvasin omenarenkaat kuivatuilla luumuilla.

Ainekset:

2 leipää

50 g tuorehiivaa
6 dl vettä
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl ruususuolaa
1 dl kauraleseitä
1 dl kaurahiutaleita
n. 10 dl vehnäjauhoja
1 dl pähkinäsekoitusta ruohittuna
1 dl kuivattuja aprikooseja silputtuna
1 dl kuivattuja luumuja silputtuna

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hunaja ja suola. Sekoita joukkoon kauraleseet, kaurahiutaleet ja jauhoja sen verran, että taikinasta tulee vellimäistä. Lisää rouhitut pähkinät sekä silputut aprikoosit ja luumut. Alusta taikinaan loput jauhoista ja vaivaa kimmoisaksi. Kohota liinalla peitettynä noin tunti.

Jaa taikina kahtia. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois jauhotetulla alustalla. Muotoile taikinasta kaksi pitkulaista leipää ja nosta ne litran vetoisiin leipävuokiin. Kohota vielä 15 minuuttia. Koristele leivät halutessasi esimerkiksi saksanpähkinöillä. Paista 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes leivät ovat kypsiä.

Vinkki: Luumut ja aprikoosit voit korvata esimerkiksi kuivatuilla karpaloilla, viikunoilla tai mangolla!

 

2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...