lauantai 8. marraskuuta 2014

Vera Jordanovan Don't Miss a Bite ja Täytetyt munakoisot tsatsikin kera

Sain blogini & Blogat- yhteistyön kautta mahdollisuuden tutustua Vera Jordanovan Don't Miss a Bite- kirjaan WSOY:n tarjoamana, joten en todellakaan halunnut missata tätä tilaisuutta, vaan tartuin kirjaan ilomielin.

Kirja tarjosi minulle kiehtovan makumatkan Lähi-idän, Välimeren ja Etelä-Amerikan keittiöihin ennestään tuntemattomamman bulgarialaisen keittiön vivahteilla. Vera Jordanova on poiminut kirjaansa hyvän kattauksen herkullisia reseptejä, joita haluan ehdottomasti kokeilla, toisaalta olen kokkina erittäin helposti innostuvaa tyyppiä, joka löytää kirjasta kuin kirjasta kokeiltavia ohjeita. Kirja pursuaa kauniisti kuvitettuja ja hyvin havainnollistettuja reseptejä, esimerkiksi siitä kuinka viininlehtikääryleet oikeaoppisesti kääritään. Upeiden ruokakuvien kautta on helppoa päästä kokkausfiiliksiin ja kokeilemaan ohjeita myös itse. Veran tarinat ohjeiden seassa ovat viihdyttävää luettavaa, joista useat vievät lukijat Veran lapsuudenmaisemiin Bulgariaan tai hektiseen mallimaailmaan New Yorkin kaltaisia metropoleja myöten. Kirjaa elävöittäviin tarinoihin uppoutuessa on helppoa kuvitella itsensä reissun päälle, "Pikkuruisissa kylissä, joissa on kapeita ja kiemuraisia katuja, sinisiä ovia ja viileitä jalkakäytäviä. Siellä, jossain pienessä tavernassa me siemailisimme viilennettyä ouzoa, pelaisimme backgammonia ja katselisimme, kuinka kalastajat tuovat mereltä päivällisemme auringon laskiessa upeasti Egialin lahden yllä."....Ah, minä matkustin ainakin hetkeksi Kreikkaan turkoosin meren syleilyyn.

Kirjan edetessä opin uutta bulgarialaisen keittiön saloista sekä sain hyviä vinkkejä meze- lajitelmiin. Bulgarialainen Kyopolou (munakoiso-saksanpähkinädippi) ja marokkolainen Bessara (härkäpapudippi) menevät ainakin kokeiluun. Myös kolumbialaiset Masa Harina- jauhoista tehdyt Arepat lohella ja avokadoilla höystettynä vaikuttivat erityisen maittavilta. Toinen asia sitten on, löytyykö kyseisiä jauhoja täkäläisistä valikoimista mutta täytynee ottaa siitä selvää. Monissa perinteisimmistä ohjeista poikkevissa ruokakirjoissa lieneekin enemmän sääntö kuin poikkeus, ettei kaikkia raaka-aineita saa millään haalittua kasaan. Myös muutamissa Don't Miss a Biten ohjeissa tämä tulleen eteen, mutta pääsääntöisesti tämän kirjan ainekset löytynevät varsin hyvin. Joten ei hätää, niiden muutamien raaka-aineiden kohdalla sitten sovelletaan!

Oma innostukseni pääsi valloilleen viimeistään siinä vaiheessa, kun kirjassa tuli vastaan myös omaa kestosuosikkiani välimeren keittiötä käsittäviä reseptejä. Espanjan Kataloniaan palataan kirjassa useampaankin otteeseen ja "Gambas al ajillo" eli "Viinissä paistetut valkosipulikatkaravut" saivat minut vihdoinkin marssimaan lähimpään supermarkettiin. Slurps. Nämä ovat takuuhyviä!

Kirjasta löytyy sekä nopeita että vaativampiakin ohjeita, jokaiselle jotakin periatteella. Kirjan alusta löytyy ohjeistusta reseptien tulkintaan, sekä lisäksi reseptejä on jaoteltu mukavasti teemoittain. Aamiaiset & brunssit, lounaat, päivälliset ja jälkiruoat löytyvät kaikki omista osioistaan, joka selkeyttää kirjaa ja tekee sen käytön mukavaksi. Myös ruokien valmistusajat on merkitty jokaiseen reseptiin. Erityismainintana kirja ottaa hyvin huomioon erityisruokavaliot, jolloin gluteenia välttelevien tai kasvissyöjien on varsin helppoa löytää ne sopivat merkittyjen symbolien ansiosta. Monen herkullisen ohjeen joukosta kokeilin ensimmäisenä Vera Jordanovan bravuuriksikin mainittuja Täytettyjä munakoisoja tsatsikin kera. Ja taas mentiin välimerellisissä tunnelmissa. ^-^


Täytetyt munakoisot tsatsikin kera:
4 annosta

2 isoa tai 4 pientä munakoisoa
suolaa
4 rkl oliiviöljyä
650g vähärasvaista naudan jauhelihaa
½ tl jauhettua juustokuminaa
vastarouhittua mustapippuria
1 sipuli hienoksi silputtuna
1 porkkana hienoksi silputtuna
2 ½ dl lyhytjyväistä riisiä
1 tomaatti kaltattuna ja pilkottuna
1 ½ dl silputtua silopersiljaa
5 dl lihalientä

Tsatsiki:
2 ½ dl paksua ja täyteläistä maustamatonta jogurttia
½ kurkkua karkeaksi raastettuna ja valutettuna
1 valkosipulinkynsi murskattuna
½ rkl oliiviöljyä
suolaa

Halkaise munakoisot pituussuunnassa. Koverra puolikkaiden malto pienellä veitsellä pois niin, että kuorta jää noin 0,5 cm:n paksuudelta. Varo, ettet tee kuoreen reikää. Älä heitä maltoa pois. Laita puolikkaat ja malto isoon kulhoon. Ripota päälle 4 ruokalusikallista suolaa ja täytä kulho vedellä. Varmista, että kaikki munakoisot ovat täysin veden alla. Liota 20 minuuttia. Kaada sitten vesi pois ja huuhtele ja kuivaa munakoisot. Aseta puolikkaat uunivuokaan. Pilko 2/3 maltosta hienoksi ja pane syrjään.

Yhdistä tsatsikin ainekset keskenään ja mausta suolalla makusi mukaan. Sekoita hyvin ja laita jääkappiin.

Kuumenna 1 ruokalusikallinen oliiviöljyä valurautapannulla kovalla lämmöllä. Ruskista jauheliha, 5-6 minuuttia. Lisää juustokumina, mausta suolalla ja pippurilla makusi mukaan ja pane syrjään.

Kuumenna 2 ruokalusikallista oliiviöljyä syvällä paistinpannulla tai vokkipannulla keskilämmöllä. Kuullota sipulisilppua 2-3 minuuttia. Lisää joukkoon porkkanasilppu ja paista vielä 1-2 minuuttia. Lisää pilkottu munakoison malto ja 1 ruokalusikallinen oliiviöljyä. Paista, kunnes munakoiso on pehmennyt, noin 5 minuuttia. Lisää riisi ja anna sen paistua 1-2 minuuttia. Lisää tomaattikuutiot ja paista toiset 1-2 minuuttia. Sekoita joukkoon paistettu jauheliha ja persilja. Mausta suolalla ja pippurilla makusi mukaan. Lisää lihaliemi vähän kerrallaan välillä sekoittaen. Hauduta, kunnes kaikki neste on haihtunut ja riisi on lähes kypsää mutta vielä hieman napakkaa. Ota pannu liedeltä.

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Nosta munakoisonpuolikkaat uunivuokaan ja täytä ne riisiseoksella. Kaada puolikkaiden ympärille 1 ½ desilitraa vettä, ja paista uunissa 45- 60 minuuttia, tai kunnes ne ovat pehmenneet ja rypistyneet hieman. Tarjoa munakoisot tsatsikin ja raikkaan salaatin kera.


Munakoisot olivat maukkaita ja melko täyttäviäkin. Jaksoin syödä hyvin 1 munakoison ja toisen kanssa olikin jo tekemistä mutta ahneuksissani söin senkin. Lihana käytin naudan vähärasvaista paistijauhelihaa ja jogurttina turkkilaista jogurttia, joka on sopivan paksua ja täyteläistä. Silopersiljan korvasin ihan tavallisella persiljalla. Herkullinen ohje!


Blogipostaus on WSOY:n sponsoroima.

2 kommenttia:

  1. Hei kivan näköinen! Mullakin on tää kirja samaa reittiä. Pitäisi vaan ehtiä kirjoittaa postaus

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toi kirja oli kyllä kiva, tykkäsin. Monia hyviä reseptejä! Pitääkin seurailla sun blogista mitä kirjasta tulet kokkailemaan :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...