perjantai 30. joulukuuta 2016

1-vuotissynttärikakku

Vuoden viimeinen viikko on ollut täynnä juhlaa, koska joulun ja vuodenvaihteen välissä olemme saaneet juhlia myös pienen poikamme 1-vuotissynttäreitä! Lasten juhlien järjestäminen on mielestäni erityisen mukavaa puuhaa ja juhlatarjottavien ja koristeiden miettiminen onkin ollut hauskaa siinä missä juhlatkin. Koska tänä vuonna sankari ei osannut vielä toiveita oman kakkunsa tai muun suhteen esittää, olikin äidillä vapaat kädet kakun ja muiden herkkujen sekä koristeiden kanssa. 1-vuotissynttärikakusta halusinkin tehdä söpön ja koristella sen sokerimassasta tekemälläni nallella ja tähdillä sekä kakkuviirillä. Voi nimittäin olla, että tulevina vuosina nallet saavat väistyä ja tilalle tulevat supersankarit tai muut vastaavat poikien jutut ;) Sokerimassan käyttämisessä olin ensikertalainen ja hämmästyinkin, kuinka helppoa sokerimassan kanssa työskentely loppupeleissä oli. Koristeet on kätevä tehdä jo ennakkoon hyvissä ajoin ennen juhlia, joten juhlaa edeltävänä päivänä voi keskittyä täysin kakun kokoamiseen. 

Kakkupohjan tein Kakut- vaaleanpunainen nonparelli- kirjan ohjeella. Mittasin määrät nyt grammoina, kuten kirjassa opastetaan. Koska tekemäni kakkupohjat ovat usein syystä tai toisesta herkästi lässähtäneet, kokeilin tehdä tämän nyt toisin, koska kyllähän grammamääräiset mitat ovat paljon tarkempia. Kananmunat ovat todella erikokoisia ja niiden mukaan määräytyy myös muiden kakun raaka-aineiden mittasuhteet. Kakkupohja oli lisäksi iso, 8 munan pohja, joten epäilin se onnistumista ilman tarkkoja mittoja. Ilokseni huomasin, että tämä ohje oli erittäin toimiva! Kakkupohjasta tuli nimittäin mukavan korkea (vuoka 26 cm) eikä se lässähtänyt tippaakaan! Tästä lähtien aioinkin mitata kakkupohjien ainekset aina grammoina. Kannattaa siis aloittaa mittaamalla kananmunien paino ja laskea sokerin ja jauhojen tarve sen mukaan. Suosittelen kokeilemaan, koska lopputulos on takuulla parempi! Myös sokerikreemin ohje on samasta kirjasta.

Vadelmamoussen ohje on Pientalo ja Piha-lehdestä.

Kakkupohja
8 (400 g) kananmunaa
280 g sokeria
196 g vehnäjauhoja (määrä sisältää 6 rkl tummaa kaakaojauhetta)
84 g perunajauhoja
(1 tl leivinjauhetta)

Vuoan voiteluun
voita

Valmista kakkupohja aina huoneenlämpöisistä kananmunista. Jos munat ovat kylmiä, aloita lämmittämällä ne vesihauteessa. Laita kulho puntarille. Nollaa puntari ja riko kananmunat kulhoon. 8 munaa painaa noin 400 g. Sokeria ja jauhoja tarvitaan molempia 0,7 x 400 g = 280 g. Nollaa puntari ja lisää munien sekaan sokeria 280 g. Vaahdota munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi, minulla vaahdottamiseen meni koneella 10 minuuttia, jotta vaahto oli tarpeeksi paksua. Jauhoja tulee taikinaan myös 280 g. Vehnäjauhojen osuus jauhomäärästä on 0,7 x 280 g = 196 g. Perunajauhojen osuus 280 g -196 g = 84 g. Laita tyhjä kulho puntarille, nollaa puntari ja mittaa jauhot. Sekoita jauhot keskenään. Leivinjauhetta ei tarvita, kunhan muistaa vatkata munat ja sokerin todella hyväksi vaahdoksi. Itse lisäsin leivinjauheen varmuuden vuoksi. Jos haluat tehdä tumman sokerikakkupohjan, tulee siihen kaakaojauhetta 6 ruokalusikallista. Laita kaakaojauhe ensin kulhoon ja lisää vehnäjauhoja, kunnes puntari näyttää 196 g ja perunajauhoja, kunnes jauhojen yhteispaino on 280 g.

Lisää jauhot muna-sokerivaahtoon siivilän läpi ja kääntele ja sekoita varoen, älä vatkaa enää tässä vaiheessa. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja voitele reunat hyvin. Kaada taikina vuokaan (halkaisija 26-28 cm). Jos kakussa on yli 6 munaa, kannattaa kakku paistaa miedommalla lämmöllä, 150- asteessa 50-60 minuuttia. Jäähdytä kakkupohja ennen sen täyttämistä. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja 3 kerrokseen ja täytä kakku vadelmamoussella.

Vadelmamousse
500 g (pakaste)vadelmia
2 dl sokeria
4 liivatelehteä
300 g maustamatonta tuorejuustoa
3 dl kuohukermaa

Valmista vadelmamousse. Jos käytät ulkomaisia vadelmia, kiehauta ne ja jäähdytä. Sekoita vadelmasoseeseen sokeri. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Purista liivatelehdistä vesi pois. Kuumenna 1⁄2 dl vadelmasoseesta ja sekoita liivatelehdet siihen. Notkista tuorejuusto erillisessä kulhossa ja lisää loppu vadelmasose. Vatkaa joukkoon liivateseos. Vaahdota kerma ja kääntele tuorejuusto-vadelmaseokseen.

Leikkaa kakkupohja kolmeen kerrokseen. Aseta alimmainen kerros tarjoiluvadille ja laita irtopohjavuoan reunat pohjan ympärille. Kaada päälle puolet vadelmamoussesta ja aseta päälle keskikerros. Lisää loput vadelmamoussesta. Laita päälle kansipala. Anna hyytyä jääkaapissa useampi tunti tai yön yli. Poista hyytyneen kakun ympäriltä irtopohjavuoka.

Sokerikreemi
195 g suolatonta voita
270 g (4 dl) tomusokeria
1,5 rkl maitoa tai vettä
1,5 tl vaniljasokeria

Vaahdota huoneenlämpöinen voi, kunnes se muuttuu vaaleammaksi. Lisää tomusokeri joukkoon siivilän läpi samalla sähkövatkaimella vatkaten. Lisää sekaan maito tai vesi ja vaniljasokeri. Jatka vatkaamista kunnes seos on tasaista. Levitä kreemi kakun päälle mahdollisimman tasaisesti, tässä hyvä apu on palettiveitsi. 

Sokerimassapäällys
750 g sokerimassaa
tomusokeria

Kaulitse sokerimassa tomusokerin avulla isoksi tasapaksuiseksi levyksi. Nosta levy varoen kakun päälle. Leikkaa ylimääräinen osa pois. Koristele haluamallasi tavalla.

















2 kommenttia:

  1. Minä löysin keväällä tämän 0,7-kertoimen, ja siitä lähtien olen käyttänyt sitä vallan! Kakku pohjista tulee niin hyviä, helppoja leikata ja mielestäni riittoisempiakin. Sokerimassa onkin kokeilematta. Onnea 1-vuotiaalle ja vanhemmille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos onnitteluista! :) Kyllä tämä 0,7-kerroin menee mullakin ehdottomasti jatkoon, kakkupohjasta tuli kuohkeampi kuin mistään aikaisemmin tekemästäni pohjasta.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...