perjantai 23. joulukuuta 2016

Saaristolaisleipä karpaloilla

Saaristolaisleipä kuuluu olennaisena osana monien joulunaikaan. Parhaalta leipä maistuu lämpimänä sellaisenaan levitteen kanssa tai savulohitahnan kera tarjottuna. Tämä perusresepti on Dansukkerilta mutta olen tehnyt siihen pienen muunnoksen ja lisännyt taikinaan kuivattuja karpaloita. Mielestäni karpalot tuovat leipään kivan makuvivahteen. Kannattaa kokeilla jos karpalot kuuluvat omiin suosikkeihin :)

Saaristolaisleipä
1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl tummaa siirappia
1 rkl suolaa
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisleseitä
3 dl ruisjauhoja
10 dl vehnäjauhoja
100 g kuivattuja karpaloita

Vuokien voiteluun
voita

Leipien voiteluun
siirappivettä (puolet siirappia puolet vettä)

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää muut ainekset ja sekoita. Anna leipätaikinan nousta noin 1,5 tuntia. Kaada taikina kolmeen litran kartonkivuokaan ja tasoita leipien pinta. Paista leipiä uunin alatasolla 175- asteessa noin 2 tuntia. Valele leipien pinta siirappivedellä, kun ne ovat olleet uunissa noin 1,5 tuntia. Jäähdytä leivät ritilällä liinan alla. Anna tekeytyä jääkaapissa 2-3 päivää, jolloin niiden maku ja rakenne ovat parhaimmillaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...