perjantai 29. syyskuuta 2017

Maailman helpoin pataleipä

Hankin lähes vuosi sitten valurautapadan pataleipähypen innoittamana ja vihdoin ja viimein sain sen leivänkin padassa tehtyä. Leivän kuoresta tuli mukavan rapea ja sisuksesta pehmeä. Vaikka leipää tulee syötyä suhteellisen vähän, meni tätä pala jos toinenkin!

Ohje on napattu Vege! Tuoreita makuja kotikeittiössä - kirjasta. Ruisjauhot korvasin leivässäni kaurahiutaleilla, hyvin toimi niinkin.


Maailman helpoin pataleipä

7 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja (laitoin kaurahiutaleita)
1 ½ tl suolaa
½  tl kuivahiivaa
4 dl lämmintä vettä

Sekoita jauhot, suola ja hiiva kulhossa. Lisää vesi ja sekoita kunnes ainekset ovat yhdistyneet, älä sekoita kuitenkaan liikaa. Peitä kulho tiiviisti kelmulla ja anna taikinan seisoa huoneenlämmössä 8-24 tuntia, (pidin reilut 12 tuntia). 


Lämmitä uuni 225- asteiseksi ja esilämmitä paistoastiaa noin puoli tuntia. Muotoile taikinasta tällä välin pallo hyvin jauhotetulla alustalla. Peitä taikina kelmulla.


Kun pata on lämmin, ota se uunista. Jos pata on käsitelty tarttumattomalla pinnoitteella, sitä ei tarvitse voidella. Laita taikina pataan ja peitä kannella. Paista leipää kannen alla 30 minuuttia. Poista kansi ja paista vielä noin 10-15 minuuttia kunnes leipä on saanut kauniin ruskean pinnan. Anna leivän jäähtyä ritilällä.



2 kommenttia:

  1. Voi, mulla on jo pitkään tehnyt mieli pataleipää. Sen valmistaminen on superhelppoa, mutta aikaa vievää. Viikonlopput ovat olleet täynnä ohjelmaa, mutta ehkä tässä syksyn tullen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pataleipä on kyllä niin hyvää, että odottaminen palkitaan mitä maukkaimmalla leivällä. Kun antaa taikinan tekeytyä yön yli niin aamusta saa paistettua tuoretta leipää. Meni mullakin lähes vuosi ennen kuin sain leivän tehtyä vaikka mielessä oli vaikka kuinka usein! Mutta seuraavan leivän aion kyllä paistella hieman nopeammalla aikataululla :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...