torstai 22. kesäkuuta 2017

Kvinoasalaatti

Kesällä on erityisen kivaa syödä salaatteja, jolloin ruokavaliokin kevenee lähes huomaamatta. Myöskään ruokaisuudesta ei tarvitse tinkiä, kun salaattiin lisää esimerkiksi kvinoaa. Keitin tässä yhtenä päivänä kvinoaa kerralla suuremman kattilallisen, ja siitä saikin kivan salaattipohjan useammaksi päiväksi. Eri lisukkeilla salaattiin saa mukavaa vaihtelua, eikä samaa versiota tarvitse syödä päivästä toiseen. Kvinoan kylkeen sopii mainiosti vaikka appelsiini, tankoparsa, rucola ja pistaasipähkinät. Kun maut ovat hyviä, ei niitä tarvitse montaa erilaista yhteen salaattiin. Parsat olin paahtanut edellisenä päivänä ja vaikka ne ovat parhaimmillaan tuoreina juuri valmistettuina, saivat ne kelvata seuraavan päivän salaattiin. Siellähän ne menivät joukossa. Appelsiini toi salaattiin ihanaa raikkautta ja pistaasipähkinät terästävät kyllä salaatin kuin salaatin. Täydellistä arkilounasherkkua.

Kvinoasalaatti
noin 2 dl kvinoaa
2 appelsiinia
puolikas nippu (á 500 g) tankoparsaa
suolaa 
mustapippuria
oliiviöljyä
kourallinen rucolaa
noin 1 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä

Kastike
noin ½ dl seesamiöljyä
1 rkl balsamicoa
mustapippuria
suolaa

Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja paloittele appelsiini. Paahda parsat paistinpannulla tai uunissa. Mausta suolalla, pippurilla sekä lorauksella oliiviöljyä. Huuhdo rucola. Kuori pistaasipähkinät ja rouhi ne. Kokoa salaatti lautasille tai tarjoilukulhoon. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja tarkista maku. Sekoita kastike salaatin sekaan.


lauantai 17. kesäkuuta 2017

Harissalla maustetut kikherneet

Uusi aivan huikea löytö ovat paahdetut kikherneet!  Melkein tekisi mieli ihmetellä, kuinka olen ennen pärjännyt ilman näitä? Niin helppoja ja ihanan rouskuvia naposteltavia, että perussipsit jää kakkoseksi. Taidan olla näistä aika innoissani. Ja mikä parasta, nämä eivät ole edes yhtään epäterveellisiä, vaan suorastaan terveysruokaa jos suolaa ei lasketa. Ja suolan määrään voi vaikuttaa niin hyvin itse, jokainen tehköön niin suolaisia tai vähäsuolaisia, kuin omaan suuhun hyvältä tuntuu. Tein ensimmäisenä satsina yhden pellillisen mutta, koska kaikki oli syöty seuraavaan päivään mennessä, olen seuraavalla kerralla viisaampi ja tuplaan määrän. Ainakin netistä luin, että nämä säilyvät tiiviissä peltirasiassa hyvänä pitkiäkin aikoja, joten olisi hienoa, että naksuja olisi tarjolla aina, kun pikkusuolaisen himo iskee. Harissa oli kikherneiden kanssa tosi hyvä mutta olen saanut hyviä vinkkejä myös muista mausteista, joten näitä täytyy kokeilla monilla eri maustevariaatioilla :) 

Harissalla maustetut kikherneet

kikherneitä
oliiviöljyä
harissa-maustetta
(suolaa)

Huuhtele kikherneet ja liota yön yli tai noin 8h. Keitä noin tunti. Valuta kikherneet ja levitä leivinpaperin päälle uunipellille. (Voit myös käyttää valmiita tölkissä olevia kikherneitä, jotka tarvitsee vain valuttaa.) Anna kuivahtaa hyvin. Kaada kikherneet kulhoon ja lorauta sekaan oliiviöljyä ja mausta harissalla. Sekoita hyvin. Kaada kikherneet takaisin leivinpaperille ja levitä. Paahda 225- asteisessa uunissa noin 30-40 minuuttia. Sekoita pari kolme kertaa paistamisen aikana. Jos haluat kikherneistä tosi rapsakoita, paista pidempään tai jos haluat niiden jäävän keskeltä pehmeiksi, ota pois aiemmin. 


lauantai 3. kesäkuuta 2017

Omena-inkivääripalat

Kuulostaako omena ja inkivääri yhdessä herkulliselta? Vesi herahtaa kielelle jo pelkästä ajatuksesta. Makea omena ja vahvanmakuinen inkivääri olivat mielestäni superherkullinen parivaljakko näissä Maku-lehden omena-inkivääripaloissa. Nämä olivat juuri sopivan makeita mutta ei liian. Vaikka sovelsin ohjetta niin, että käytin sokeroidun omenasoseen tilalla sokeroimatonta ja hillotun inkiväärin (en löytänyt kaupasta) tilalla tavallista Blue Dragonin hienonnettua inkivääriä, oli maku silti tosi hyvä. Koska kaikki palat katosivat parempiin suihin kahdessa päivässä, päätin, että näitä täytyy tehdä pian toinen satsi vierasvaraksi pakkaseen. 

Taikina
200 g voita (pehmeää)
2½ dl sokeri
1 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
2 dl omenasosetta (sokeroitua)
1 dl hillottua inkivääriä silputtuna (tai hienonnettua säilykeinkivääriä)
½ dl juoksevaa hunajaa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl saksanpähkinöitä rouhittuna
1½ tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kanelia
1/4 tl suolaa

Päälle
2 dl saksanpähkinöitä karkeaksi rouhittuina
1 rkl tomusokeria

Vatkaa voi ja sokerit kuohkeaksi. Lisää kananmunat edelleen vatkaten. Lisää taikinaan omenasose, inkivääri ja hunaja.

Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi. 

Vuoraa leivinpaperilla neliön (tai suorakaiteen) muotoinen vuoka (noin 20 cm x 30 cm). Levitä taikina vuokaan ja tasoita pinta lastalla. Painele taikinaan pähkinärouhe. Paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla noin 30-35 minuuttia. Tarkista kypsyys hammastikulla. 

Jos haluat pakastaa leivoksen, tee se mielellään kokonaisena levynä, jolloin se ei kuivahda. Peitä leivonnainen pakastettaessa huolellisesti. 

Leikkaa leivonnainen paloiksi ja koristele tomusokerilla.



torstai 1. kesäkuuta 2017

Lohi-munavoileipäkakku

Voileipäkakku on yksi perinteisimmistä suolaisista juhlatarjottavista ja ylihuominen epäilemättä yksi vuoden suosituimmista päivistä tarjota sitä. Jos perinteiseen voileipäkakkuun haluaa hieman uusia tuulia, voi leiväksi valita makeahkoa saaristolaisleipää. Uusimmasta Maku-lehdestä löytyi Perinneruokaa-bloggaajan tosi kiva voileipäkakun ohje, jossa leipänä oli käytetty Maalahden limppua. En ollut ennen kyseistä limppua maistanut mutta, koska tätä limppua sattui löytymään myös paikallisesta Prismasta, käytin tietenkin sitä. Ja oli kyllä maukasta. Tämä täytyy pitää mielessä joulunalla, jos ei itse jaksa saaristolaisleipää tehdä. Tässä voileipäkakussa oli myös kahta eri täytettä, lohta ja kananmunaa, jotka tekivät kakusta herkullisen ja monipuolisen. Päälle laitoin alkuperäisestä ohjeesta poiketen ihan tavallisia kananmunia viiriäisen munien sijaan mutta muutoin noudatin ohjetta prikulleen, enkä lähtenyt juurikaan sooloilemaan. Tein kakun pari viikkoa sitten omille synttäreilleni ja lopputulos oli kivaa vaihtelua perinteiseen voileipäkakkuun. Suosittelen!

Lohi-munavoileipäkakku

650 g saaristolaisleipää (Maalahden limppu)

Lohitäyte
300 g lämminsavulohta (noin 450 g perkaamatonta)
1 nippu (50 g) tilliä
2 rkl sitruunamehua
150 g ruohosipulituorejuustoa
100 g ranskankermaa
1/4 tl valkopippuria
1/4 tl suolaa

Munatäyte
5 kananmunaa
25 g voita
200 g raejuustoa
1/2 dl ruohosipulia hienonnettuna
1/2 tl suolaa

Kostutus

1 dl vettä
2 rkl sitruunamehua

Päälle
200 g ruohosipulituorejuustoa
2 rkl sitruunamehua

Koristelu
10 viiriäisen munaa (5-6 tavallista kananmunaa)
100 g retiisejä
1 rku herneenversoja
3 rkl ruohosipulia hienonnettuna

Valmista lohitäyte. Poista lohesta ruodot ja pilko kala kulhoon. Hienonna tilli. Lisää kulhoon kaikki lohitäytteen ainekset ja sekoita tasaiseksi. Mausta mustapippurilla ja suolalla.

Valmista munatäyte. Keitä kananmunat ja jäähdytä ne. Hienonna munat ja lisää sekaan pehmeä voi. Sekoita tasaiseksi. Hienonna ruohosipuli. Sekoita kaikki munatäytteen ainekset keskenään ja mausta suolalla.

Leikkaa leipäviipaleista reunat pois ja asettele leivät irtopohjavuoan (halk. noin 20 cm) kokoiselle alueelle vierekkäin kolmeen kerrokseen. Aseta irtopohjavuoka leipien päälle ja leikkaa sen avulla ylimääräiset reunat pois.

Aseta irtopohjavuokaan leivinpaperi ja lado pohjalle ensimmäinen kerros leipiä. Kostuta sitruunavedellä ja levitä päälle lohitäyte. Lisää toinen kerros leipäviipaleita, kostuta ja lisää päälle munatäyte. Lisää kolmas kerros leipäviipaleita ja kostuta. Paina kakkua kevyesti. Peitä vuoka kelmulla ja anna maustua jääkaapissa yön yli tai vähintään pari tuntia.

Sekoita tuorejuusto ja sitruunamehu. Levitä kuorrutus voileipäkakun päälle. Halutessasi voit peittää kakun myös reunoilta.

Keitä viiriäisen munat tai vaihtoehtoisesti kananmunat. Halkaise ne. Huuhdo retiisit ja paloittele neljään osaan. Koristele kakku munilla ja retiiseillä. Viimeistele vielä herneenversoilla ja ruohosipulilla.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...