tiistai 2. heinäkuuta 2013

Herkullinen Kasvisfocaccia

Jo viikon ajan ajatuksissa on ollut tehdä kasvispiirakkaa ja eilinen sadepäivä olikin mainio ajankohta piirakan valmistamiselle. Perinteinen kasvispiirakka vaihtui kuitenkin viime hetkellä focacciatyyliseen kasvisleipään, koska focaccialeipä on niin älyttömän hyvää ja edellisestä tekokerrasta oli ehtinyt jo vierähtää luvattoman kauan. Focacciaan päädyin myös syystä, että siinä kasvikset pääsevät jokseenkin enemmän esille, kasvispiirakkaan kun olen yleensä tottunut laittamaan päälle juustoa ja munamaitoseoksen. 

Vehnäjauhot korvasin tällä kertaa hiivaleipäjauhoilla ja kaurahiutaleilla ja lopputulos oli yllättävän hyvä näinkin. Focaccian tein uunivuokaan, joka on kooltaan 32 cm x 32 cm, joten pellilliseen focacciaa, taikina on hyvä tehdä 1,5 kertaisena ja vastaavasti täytteitäkin kannattaa hieman lisätä. Olisi itsekin kannattanut tehdä kokonainen pellillinen niin focacciasta olisi riittänyt pidemmäksi aikaa, tämä määrä kun katoaa hetkessä parempiin suihin!


Pohjataikina:

2 dl vettä
1/3 pussia kuivahiivaa
2 rkl öljyä
n. 3-4 dl hiivaleipäjauhoja
1dl kaurahiutaleita
ripaus suolaa

Täytteet:

puolikas kesäkurpitsa
1,5 paprikaa
1 tlk (390g) artisokansydämiä
nippu basilikaa
½ - 1 dl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
mustapippuria
pinjansiemeniä
timjamia

Valmista taikina: Lämmitä vesi 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista ja lisää veteen. Lisää loput jauhot, huoneenlämpöinen öljy, kaurahiutaleet ja ripaus suolaa. Sekoita taikina tasaiseksi. Kohota noin ½ tuntia liinalla peitetyssä kulhossa.

Valmista täytteet: Pese kasvikset. Paloittele kesäkurpitsa, paprika ja artisokansydämet. Jätä kesäkurpitsalohkot itkettymään hetkeksi eli ripottele suolaa niiden joukkoon, jotta ylimääräinen neste haihtuisi pois. 

Valmista basilikaöljy: Hienonna basilikanlehdet ja laita ne kippoon. Lisää oliiviöljyä ja yksi hienonnettu valkosipulinkynsi. Mausta ripauksella mustapippuria. Sekoita. 

Taputtele taikina jauhotetulle uunipellille tai leivinpaperin päälle. Kohota halutessasi vielä hetki. Voitele taikina basilikaöljyllä. Lisää kesäkurpitsat, paprikat ja artisokansydämet. Paista uunissa 225-asteessa noin 15-20 minuuttia. Pirskottele lämpimän kasvisfocaccian päälle hieman oliiviöljyä ja lisää pinjansiemenet sekä timjami. Mausta focaccia  vielä ripauksella mustapippuria.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...