keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Varvaspikkuleivät pojan ristiäisiin

Vietimme helmikuun lopussa poikani ristiäisiä ja leivoimme sinne yhdessä pojan mummin kanssa varvaspikkuleipiä. Pikkuleipätaikinan tein fantasiapikkuleipien ohjeella ja ohjeen otin Mansikkamäki- blogista, joka löytyy täältä. Taikina oli hyvänmakuinen, joten tällä ohjeella aion kyllä vastaisuudessakin leipoa muitakin pikkuleipiä. Vähän jännitti kuinka taikina käyttäytyy uunissa, lähinnä ettei se kohoa muodottomaksi ja hävitä kekseistä pieniä varpaita, mutta taikina käyttäytyi todella kivasti, eikä muuttanut uunissa muotoa paljoakaan. Erittäin hyvä taikina-ohje siis, suosittelen! 

Täytepikeeriseoksen värjäsin sinisellä elintarvikevärillä ja pojan nimen kirjoitin värjäämättömällä pikeerillä. Pikeeriin käytin nestemäistä kananmunan valkuaista, joka oli oikein kätevä. Tätä voi suositella myös kaikille niille, jotka eivät halua syödä raakaa kananmunaa. Nestemäinen Laitilan valkuainen on pastöroitua ja näin ollen turvallista syödä sellaisenaan. Pikeerin ohjeen otin myös samaisesta Mansikkamäki-blogista, ja erittäin hyvä ohjeistus tuohon pikeerin valmistukseen ja keksien koristeluun löytyykin täältä kuvin havainnollistettuna.

Söpöjä pikkuleipiä oli mukava tarjota ristiäisvieraille, eivätkä ne olleet niin suuritöisiä kuin olin ajatellut. Keksit säilyvät useamman päivän peltirasiassa huoneenlämmössä, joten tämän tyyppiset keksit on myös sikäli mukava valmistaa, että ne voi tehdä juhliin jo etukäteen. Ilmeisesti keksit säilyisivät hyvänä parikin viikkoa mutta taisivat ristiäisistä ylijääneetkin kadota jo alle viikossa. Joten kunnolla tuota säilyvyyttä en päässyt kokeilemaan.

Fantasiapikkuleipätaikina:
2 ½ dl sokeria
1 3/4 dl voita, pehmennettynä
1 kananmuna

½ dl kuohukermaa
1 tl vanilliinisokeria
n. 7 ½ dl vehnäjauhoja 

1 ½ tl leivinjauhetta
ripaus suolaa


Vatkaa sokeri, voi, muna, kerma, vanilliinisokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää noin 6 desiin vehnäjauhoja leivinjauhe ja suola. Lisää seos taikinaan. Lisää jauhoja, kunnes taikina on sopivaa. Sekoita taikina pehmeäksi taikinaksi. Peitä kulho ja anna olla jääkaapissa yön yli tai kunnes taikina on kovettunut. Kaaviloi taikina 1/2 cm paksuiseksi levyksi ja ota varvasmuotilla kuvioita. Paista pikkuleipiä 4-6 minuuttia 200- asteisessa uunissa, kunnes niiden reunat ovat vaalean kullanruskeat. Anna jäähtyä ja koristele haluamallasi tavalla. Taikinasta tulee noin 65 pikkuleipää, riippuen muotin koosta. Anna pikkuleipien jäähtyä hyvin ennen kuorruttamista.

Täytepikeeri:
1 valkuainen
2 ½ -3 dl tomusokeria
muutama tippa sitruunamehua

sinistä elintarvikeväriä (käytin nestemäistä, määrä riippuu kuinka sinistä pikeeristä haluaa, kannattaa laittaa ensin muutama tippa, sekoittaa ja lisätä tarvittaessa)

Pikeeri nimen kirjoittamiseen:
1 valkuainen
3,5 dl tomusokeria
muutama tippa sitruunamehua


Kaada nestemäistä valkuaista kulhoon yhden valkuaisen verran. Tiputa sekaan muutama tippa sitruunamehua. Lisää tomusokeri vähitellen siivilän läpi ja vatkaa käsin, kunnes pikeeri on oikean paksuista. Täytepikeerin tulee olla löysempää ja nimen kirjoittamiseen käytettävän pikeerin taas kovempaa. Tähän saa hyvän tuntuman kokeilemalla mutta nuo ohjeen määrät olivat melko hyvät, joten lähelle oikeaa paksuutta pääsee noudattamalla noita ohjeen mukaisia määriä. Kun pikeeri on valmista, laita se pursotuspussiin, leikkaa pussin pää auki ja eikun hommiin. Pikeeri kannattaa pussittaa pian, koska muuten se alkaa kovettumaan. Täytepikeerin levityksessä hammastikku on hyvä apuväline. Täytteen tulee kuivua kunnolla ennen nimen kirjoittamista. Nimi kannattaa kirjoittaa tyllalla, jolloin lopputuloksesta tulee siistimpi. Keksien varpaat tein myös samalla nimen kirjoittamiseen tarkoitetulla pikeerillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...