perjantai 1. huhtikuuta 2016

Macaronit

Innostuin leipomaan pääsiäiseksi macaroneja -ihka ensimmäistä kertaa. Turhaan näitä söpöjä leivoksia ei luonnehdita leivosmaailman diivoiksi, sen sain huomata viimeistään siinä vaiheessa, kun otin ensimmäisen pellillisen uunista ulos. Tuloksena oli levinneitä ja leivinpaperissa kiinni olevia tekeleitä. Roskiinhan ne meni. Toinen pellillinen oli samanlainen, ehkä hieman vähemmän levinneenä mutta nekin meni roskiin, koska eihän ne lähteneet paperista irti. Meinasin tässä vaiheessa luovuttaa mutta samalla hoin itselleni, että muutkin ovat onnistuneet, eikä tämä nyt mitään rakettitiedettä voi olla, joten päätin kokeilla vielä kerran. 

Ainekset sekaisin, huolelliset mitat ja ohjeen tarkempaakin tarkempi noudattaminen. Toisen erän ensimmäinen pellillinen näytti uunissa lupaavalta ja ulkonäkö oli hyvinkin lähelle oikeita macaroneja. Ainut miinus oli, että edelleen minulla oli vaikeuksia irrottaa näitä leivinpaperista. Toinen pellillinen näytti uunissa oikein hyvältä, juuri sopivasti ylöspäin kohonneilta. Näitä pidin sitten uunissa noin 5 minuuttia alkuperäistä ohjetta kauemmin ja ennen uuniin laittoa annoin niiden kuivua huoneenlämmössä tunnin, että ne olivat varmasti pintakuivia. Lisäksi tein näistä macaroneista pienempiä, halkaisijaltaan reilun 2 cm kokoisia. Alkuperäisessä ohjeessa ollut noin 4 cm läpimitta tuntui minusta aika suurelta ja sain onnistumaan macaronit paremmin pienempinä. Nämä macaronsit onnistuivatkin suhteellisen hyvin, edelleen ne olisivat tosin voineet lähteä paperista irti helpomminkin. Mutta ulkonäkö oli jo melko hyvä jäähtyneenäkin ja maku oli hyvä. Macaronit täytin lime curd-tuorejuustoseoksella. Lopputulos oli mukavan sitruksinen ja herkullinen. Alkuperäinen ohje on Kinuskikissalta ja se löytyy täältä. Ohjeella macaroneja tulee noin 25 kappaletta.

Macarontaikina  
125 g mantelijauhetta
3 ½ dl (230 g) tomusokeria
3 (100 g) keskikokoisen munan valkuaista (huoneenlämpöisinä)
¼ tl suolaa
½ dl sokeria
kullankeltaista elintarvikeväriä (käytin pastaväriä)


Macaronien lime-tuorejuustotäyte
1 dl lime curd -limettitahnaa
100 g vaniljatuorejuustoa


Valmista taikina: Aloita sekoittamalla mantelijauhe ja tomusokeri keskenään. Pyöräytä seos tehosekoittimessa, jotta siitä tulee jauhomaista. Erottele valkuaiset ja laita kulhoon suolan kanssa. Vatkaa valkuaisia, kunnes ne ovat saaneet kuohkeutta. Lisää sokeri muutamassa erässä. Jatka vatkaamista ja sekoita joukkoon elintarvikeväri.  Jätä vaahto notkeaksi ja kiiltäväksi, älä vatkaa ”kankeaksi”, kovaksi vaahdoksi.  Siivilöi tomusokeri-mantelijauhoseos valkuaisvaahdon sekaan parissa erässä nuolijalla sekoitellen. Jätä pois se osa mantelijauheesta (korkeintaan pari ruokalusikallista), joka ei mene siivilän läpi. Sekoitus tulee tehdä tehdä kunnolla, jotta kuivat aineet sekoittuvat marenkivaahtoon tehokkaasti. Valmiin takinan täytyisi olla sileää ja tasaista. 

Kaada taikina pursotuspussiin. Sulje toinen pää. Pursota pellille halkaisijaltaan noin 2 cm kiekkoja. Taikina on oikean paksuista, kun kuoriin ei jää huippuja. Kuoret eivät juurikaan leviä uunissa. Anna kuorten kuivua pellillä noin 30-60 minuuttia, kunnes ne ovat pintakuivia. Kypsennä 130-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Käännä pelti paiston puolivälissä, jotta paistotulos on tasainen. Anna kuorien jäähtyä ja irrota ne sitten leivinpaperista tarvittaessa paperin alapuolelta painellen.

Valmista täyte: Yhdistä lime curd ja vaniljatuorejuusto. Levitä nokare täytettä macaron-kuoren sileälle pinnalle. Paina toinen puolikas päälle. Säilytä valmiit macaronit jääkaapissa.

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...