keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Punajuuri-vuohenjuustoquiche

Suolaiset piirakat (ranskalaisittain quichet) ovat monipuolisia ja sopivat tarjottavaksi hyvin erilaisissa tilanteissa. Piirakan voi valmistaa myös kätevästi jo etukäteen ja maku vain paranee, kun sen antaa vetäytyä hetken. Maku-lehdessä 5/2014 ollut punajuuri-vuohenjuustoquichen ohje oli kerrassaan valloittava. Punajuuren ja vuohenjuuston sopiessa niin hyvin yhteen, oli piirakan onnistuminenkin lähes takuuvarmaa. Ja hyvää se kyllä olikin! Persilja sopi piirakkaan mielestäni todella hyvin. Jos haluaa keventää muutoin tuhtia kokonaisuutta jotenkin, voi quichen kanssa tarjota vaikka raikasta salaattia.

Quichen pohja:
150 g pehmeää voita
4 dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
3/4 tl suolaa
1 kananmuna

Quichen täyte:
500 g punajuuria
200 g vuohenjuustoa
2 dl emmental-juustoraastetta
3 kananmunaa
2 dl kuohu- tai ruokakermaa
1 dl maitoa
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
½ ruukkua persilja

Pese punajuuret, älä kuitenkaan kuori niitä. Paahda punajuuria uunissa 200-asteessa noin tunti tai kunnes ne pehmenevät. Jäähdytä ja kuori punajuuret. Leikkaa punajuuret muutaman sentin paloiksi.

Valmista pohjataikina: Nypi voi, vehnäjauhot, sokeri ja suola yhteen. Lisää kananmuna. Sekoita taikina tasaiseksi ilman vaivaamista, jottei sitkoa ehdi muodostua. Vuoraa piirakkavuoan pohja ja reunat leivinpaperilla tai voitele ne pehmeällä rasvalla. Painele taikina jauhotetuin sormin vuoan pohjalle ja reunoille. Maku- lehdessä ohjeistettiin peittämään taikina tässä vaiheessa alumiinifoliolla ja laittamaan päälle kuivattuja herneitä painoksi. Itse en tätä tehnyt ja lopputulos oli silti hyvä. Paista pohjaa 170-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia, kunnes pohja saa hieman väriä. 

Voitele valmis pohjataikina vatkatulla munalla. (Itse unohdin tehdä tämän, mutta hyvä piirakka tuli silti!) Alkuperäisen ohjeen mukaan pohjataikinaa tulisi paistaa voitelun jälkeen vielä 4-5 minuuttia, kunnes piirakka saa kauniin värin. 

Vatkaa kulhossa kananmunat, kerma ja maito. Mausta suolalla, mustapippurilla ja persiljalla. Asettele punajuuripalat tasaisesti taikinapohjalle. Lisää murennettu vuohenjuusto ja juustoraaste. Kaada kerma-munaseos tasaisesti täytteen päälle. 

Paista quichea 175-asteisessa uunissa 30-35 minuuttia, kunnes piirakka on kauniin värinen. Peitä quichen pinta tarvittaessa leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa. Anna quichen vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Ylemmässä kuvassa quiche on menossa uuniin ja alemmassa tullut juuri uunista ulos. Lopputulos oli erittäin herkullinen! Nam.



2 kommenttia:

  1. Herkullisen kuulloinen täyte!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä se olikin! Punajuuri ja vuohenjuusto sopivat mahtavasti yhteen :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...