sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Omenatarteletit

Jo pidemmän aikaa olen hypistellyt kaupassa tartelettivuokien perään, kunnes viimein sain ne hankittua. Viimeinen niitti ostopäätökselle oli syyskuun Talo & Koti- lehdessä nähty Kinuskikissan omenatartelettien ohje, joka sai hakeutumaan kauppaan kipinkapin. Kuten monet omena-allergiset tietävät, on omenahimossa kehiteltävä vaihtoehtoisia tapoja syödä omenoita, kun jo pieni pala tuoretta omenaa saa suunpielet kutisemaan. Onneksi allergeeni vähenee kuumennettaessa, joten kaikenlaisia kuumennettuja omenaherkkuja voi sitten syödä senkin edestä - ja hyvällä omallatunnolla vieläpä! Nämä tosin ovat melkoisia kaloripommeja, mutta kaloreista viis, välillä merkityksellisempää on herkuttelu ^-^. Omista tarteleteista ei ehkä tullut niin kauniita kuin Kinuskikissalla, mutta hyviä niistä kyllä tuli. Tartelettivuoat saivat myös tarteletti-innostuksen heräämään, mitä kaikkea noihin sieviin pikkukupposiin voikaan kehitellä! Todella monipuolisia, paras ostos vähään aikaan!


Tartelettien pohja:
4 dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
150 g voita tai margariinia
1 rkl kylmää vettä


Tartelettien vaniljatäyte:
¾ dl perunajauhoja
¾ dl sokeria
3 dl kuohukermaa
2 dl kevytmaitoa
3 keltuaista
1 vaniljatanko


Karamellisoidut omenat:
5 isoa hapanta omenaa
1 ½ dl sokeria
25 g voita


Pinnalle:
kanelia
karamellikastiketta


Sekoita vehnäjauhot sekä sokeri keskenään ja nypi voi niiden sekaan. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina tartelettivuokien pohjalle sekä reunoille. Kinuskikissan ohjeessa neuvotaan vuoat voitelemaan, mutta hyvin pohjat irtosivat ilman voiteluakin - onhan taikina melko rasvaista.  Paista 200- asteessa 8-10 minuuttia tai kunnes pohjat ovat kypsiä. Anna jäähtyä hetken ja irrota pohjat vuoista.

Yhdistä kattilassa perunajauhot ja sokeri. Sekoita joukkoon kerma, maito ja keltuaiset. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja kaavi siemenet kattilaan. Lisää myös vaniljatangon puolikkaat. Kuumenna seosta liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Poista vaniljatangot ja anna kiisselin jäähtyä. 

Kuori omenat, poistan niiden siemenkodat ja siivuta ne. Levitä paistinpannulle sokeri ja kuumenna, kunnes sokeri sulaa ja muuttuu kullanruskeaksi. Alenna lämpötilaa ja lisää voi. Sekoita, kunnes voikin sulaa. Lisää omenasiivut ja pyörittele pannulla noin 5 minuuttia, kunnes ne pehmenevät. Poimi omenat pannulta ja ota liemi talteen. Anna molempien jäähtyä.

Levitä vaniljatäyte tartelettipohjien päälle. Asettele pinnalle karamellisoidut omenat. Ripottele omenien päälle ripaus kanelia ja lisää lopuksi vielä karamellikastiketta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...