keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Paahtopaistia Jamie Oliverin kasviskastikkeella & Chili- paprikaranskiksilla

Kun syyssateet ovat pahimmillaan ja ulkona tuulee hyytävästi, tekee mieli vetäytyä sisätiloihin takan lämpöön ja viettää ihania kotoiluviikonloppuja ilman sen kummempia suunnitelmia - ruokaa tietenkään unohtamatta, jota ilman viikonloppu ei tunnu viikonlopulta. Valmistimme pitkästä aikaa kokonaisen paahtopaistin ja teimme sille maukkaan kastikkeen Jamien ohjeella. Kastike vaatii toki hieman aikaa ja vaivaa, mutta palkitsee kyllä tekijänsä maistuvana paistin seuralaisena. Tätä kastikeohjetta tulee varmasti hyödynnettyä jatkossakin, koska se sopinee vallan hyvin myös muille lihoille. Myös paahtopaistista tuli mehevää. Jokainen voi valmistaa paistin sille kypsyysasteelle kuin haluaa, tästä paistista tuli melko kypsää. Paahtopaistin kylkeen teimme lisäksi ihanan rapeita chili-paprikaranskiksia, joiden superhyvä perunakuorrute on Ruoveden Herkun valikoimasta. 


Ainekset:
1,5 kg naudan paahtopaistia
oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa

Ota paisti huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsentämistä. Kaada leikkuulaudalle loraus oliiviöljyä sekä mausteet. Pyörittele paistia öljy-maustesekoituksessa.


Paistinkastikkeen kasvikset ja muut ainekset:
2 porkkanaa
2 varsisellerin vartta
2 sipulia
1 valkosipuli
muutama oksa rosmariinia ja timjamia
muutama laakerinlehti
oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
1 runsas rkl vehnäjauhoja
viinilasillinen siideriä
1 litra lihalientä (myös kasvisliemi käy)

Kasvisten ja paistin valmistaminen: Pilko kasvikset ja sipulit. Kasviksia ja sipuleita ei tarvitse välttämättä kuoria, riittää että ne huuhtoo hyvin. Laita ainekset uunivuokaan (myös liedelle sopivaan) ja lisää sekaan rosmariinia, timjamia, öljyä ja mausteet. Aseta mausteissa pyöritelty paahtopaisti kasvisten päälle. Paista paistia uunissa 200- asteessa noin tunti, jolloin paisti jää mediumiksi. Jos haluat paistista kypsän, kypsennä sitä noin 15 minuuttia kauemmin. Kannattaa käyttää paistomittaria, jolloin paistin kypsyysastetta on helpompi seurata. Paistomittari tökätään paistin paksuimpaan kohtaan. Valele lihaa uunivuokaan kertyvällä paistoliemellä paistamisen puolivälissä ja lisää vettä tarvittassa, jos kasvikset näyttävät kuivuvan.

Kun paisti on kypsynyt, kääri se folioon ja anna vetäytyä kastikkeen valmistamisen ajan - vähintään puoli tuntia.

Valmista kasvikset kastikkeeksi: Laita uunivuoka liedelle. Sekoita vehnäjauhot kasvisten sekaan ja soseuta kasvikset perunasurvimella - ei haittaa vaikka kastike jää hieman paakkuiseksi. Kun ainekset on soseutettu, lisää seokseen siideri. Anna kastikkeen kuplia muutama minuutti. Kaada sekaan lihaliemi. Kuumenna kiehuvaksi sekoitellen. Alenna lämpöä ja hauduta kunnes kastike on halutun paksuista. 

Kaada liemi siivilän läpi tarjoilukulhoon. Heitä siivilään jäävät tähteet pois. Kastikkeen voi tarjoilla heti tai antaa sen saostua hetken. Kastikeohjeessa Jamie kehoittaa lisäämään kastikkeeseen halutessaan myös vaikkapa piparjuurta tai karpalososetta. Tarjoa kastike paahtopaistin ja perunoiden kanssa.


Chili-paprikaranskikset:
perunoita (kiinteää lajiketta)
chili & paprika- perunakuorrutetta
oliiviöljyä
rosmariinia
valkosipulinkynsiä

Pese perunat hyvin, älä kuori niitä. Leikkaa perunat lohkoiksi kannelliseen kulhoon. Kaada sekaan kunnon loraus oliiviöljyä ja chili & paprika- perunakuorrutetta. Laita kulhon kansi kiinni ja sekoita hyvin kulhoa käännellen. Aseta perunat leivinpaperin päälle uunipellille. Paista uunissa 200-asteessa noin 40 minuuttia välillä perunoita käännellen. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa niistä siivuja perunankuorimaveitsellä. Lisää valkosipulisiivut ja rosmariini perunoiden sekaan kypsennyksen loppuvaiheessa.


Jos haluat paahtopaistin ja perunoiden lisäksi vielä kasviksia, sopivat kasviskastikkeen raaka-aineista valmistetut uunikasvikset hyvin kokonaisuuteen.

Paahtopaistin kanssa tarjottavat kasvikset:
3 porkkanaa
2 varsisellerin vartta
1 sipuli
muutama valkosipulinkynsi
pari laakerinlehteä
oksa rosmariinia
oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa

Pese porkkanat, kuori ne ja paloittele. Huuhtele sellerinvarret ja leikkaa ne parin sentin mittaisiksi paloiksi. Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet ja halkaise ne muutamaan osaan. Laita ainekset pieneen uunivuokaan, lisää oksa rosmariinia, öljy ja mausteet. Paista kasviksia 200- asteessa noin 40 minuuttia.


Ja sitten vain syömään! Hyvää ruokahalua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...