torstai 1. kesäkuuta 2017

Lohi-munavoileipäkakku

Voileipäkakku on yksi perinteisimmistä suolaisista juhlatarjottavista ja ylihuominen epäilemättä yksi vuoden suosituimmista päivistä tarjota sitä. Jos perinteiseen voileipäkakkuun haluaa hieman uusia tuulia, voi leiväksi valita makeahkoa saaristolaisleipää. Uusimmasta Maku-lehdestä löytyi Perinneruokaa-bloggaajan tosi kiva voileipäkakun ohje, jossa leipänä oli käytetty Maalahden limppua. En ollut ennen kyseistä limppua maistanut mutta, koska tätä limppua sattui löytymään myös paikallisesta Prismasta, käytin tietenkin sitä. Ja oli kyllä maukasta. Tämä täytyy pitää mielessä joulunalla, jos ei itse jaksa saaristolaisleipää tehdä. Tässä voileipäkakussa oli myös kahta eri täytettä, lohta ja kananmunaa, jotka tekivät kakusta herkullisen ja monipuolisen. Päälle laitoin alkuperäisestä ohjeesta poiketen ihan tavallisia kananmunia viiriäisen munien sijaan mutta muutoin noudatin ohjetta prikulleen, enkä lähtenyt juurikaan sooloilemaan. Tein kakun pari viikkoa sitten omille synttäreilleni ja lopputulos oli kivaa vaihtelua perinteiseen voileipäkakkuun. Suosittelen!

Lohi-munavoileipäkakku

650 g saaristolaisleipää (Maalahden limppu)

Lohitäyte
300 g lämminsavulohta (noin 450 g perkaamatonta)
1 nippu (50 g) tilliä
2 rkl sitruunamehua
150 g ruohosipulituorejuustoa
100 g ranskankermaa
1/4 tl valkopippuria
1/4 tl suolaa

Munatäyte
5 kananmunaa
25 g voita
200 g raejuustoa
1/2 dl ruohosipulia hienonnettuna
1/2 tl suolaa

Kostutus

1 dl vettä
2 rkl sitruunamehua

Päälle
200 g ruohosipulituorejuustoa
2 rkl sitruunamehua

Koristelu
10 viiriäisen munaa (5-6 tavallista kananmunaa)
100 g retiisejä
1 rku herneenversoja
3 rkl ruohosipulia hienonnettuna

Valmista lohitäyte. Poista lohesta ruodot ja pilko kala kulhoon. Hienonna tilli. Lisää kulhoon kaikki lohitäytteen ainekset ja sekoita tasaiseksi. Mausta mustapippurilla ja suolalla.

Valmista munatäyte. Keitä kananmunat ja jäähdytä ne. Hienonna munat ja lisää sekaan pehmeä voi. Sekoita tasaiseksi. Hienonna ruohosipuli. Sekoita kaikki munatäytteen ainekset keskenään ja mausta suolalla.

Leikkaa leipäviipaleista reunat pois ja asettele leivät irtopohjavuoan (halk. noin 20 cm) kokoiselle alueelle vierekkäin kolmeen kerrokseen. Aseta irtopohjavuoka leipien päälle ja leikkaa sen avulla ylimääräiset reunat pois.

Aseta irtopohjavuokaan leivinpaperi ja lado pohjalle ensimmäinen kerros leipiä. Kostuta sitruunavedellä ja levitä päälle lohitäyte. Lisää toinen kerros leipäviipaleita, kostuta ja lisää päälle munatäyte. Lisää kolmas kerros leipäviipaleita ja kostuta. Paina kakkua kevyesti. Peitä vuoka kelmulla ja anna maustua jääkaapissa yön yli tai vähintään pari tuntia.

Sekoita tuorejuusto ja sitruunamehu. Levitä kuorrutus voileipäkakun päälle. Halutessasi voit peittää kakun myös reunoilta.

Keitä viiriäisen munat tai vaihtoehtoisesti kananmunat. Halkaise ne. Huuhdo retiisit ja paloittele neljään osaan. Koristele kakku munilla ja retiiseillä. Viimeistele vielä herneenversoilla ja ruohosipulilla.






2 kommenttia:

  1. Hyvä idea tehdä voileipäkakusta naked cake!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin! Toimii kivasti myös naked cake- versiona ja on kivaa vaihtelua perinteiseen voileipäkakkuun 😀

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...