lauantai 3. joulukuuta 2016

Paahdettua tonnikalaa ja seesaminsiemen-tamarindikastiketta

Tuore tonnikala ei ole meillä ihan jokapäiväistä herkkua, joten lähikauppamme ilmoittaessa saatavilla olevasta tuoreesta tonnikalasta, oli sitä mentävä kipinkapin sieltä hakemaan. Onneksi mieheni hoksasi tarkastaa myös Farang-kirjan ohjeet ennen kauppaan rientämistä, sillä kirjassa oleva resepti paahdetusta tonnikalasta salaatin ja kastikkeen kera oli juuri nappivalinta kyseiseen iltaan eikä kaupassa tarvinnut pähkäillä sen pidempään, mitä tonnikalan kanssa syötäisiin. Teimme salaattia ja kastiketta tuplamäärän, kastikkeen olessa tosin niin riittoisaa, että sitä jäi vielä seuraavallekin päivälle toisen salaatin kanssa syötäväksi. Simppeli ja kiva resepti monien kirjan vaativampien reseptien joukossa. Tässä ruoassa kastike olikin tonnikalan lisäksi pääroolissa, salaatin ollessa melko perinteinen. Happaman hedelmäinen tamarinditahna oli itselle melko uusi tuttavuus mutta aasialaisten makujen ystävänä sitä tulee varmasti käytettyä jatkossakin.
 
Paahdettu tonnikala
250g tuoretta tonnikalaa
2 rkl pähkinäöljyä
suolaa

Salaatti
8 kirsikkatomaattia
½ kurkku
1 kevätsipuli
pala inkivääriä
½ pnt minttua
½ pnt korianteria

Kastike
50g palmusokeria
1 rkl paahdettuja valkoisia seesaminsiemeniä
1 dl tamarinditahnaa
2 rkl soijaa
2 rkl limettimehua
1 rkl paahdettuja valkoisia seesaminsiemeniä

Mausta tonnikala suolalla ja voitele se pähkinäöljyllä. Anna maustua noin 10 minuuttia huoneenlämmössä. Valmista sillä välin salaattikastike. Murskaa morttelissa palmusokeri ja 1 rkl seesaminsiemeniä. Lisää joukkoon soija ja murskaa tahnaksi. Lisää tamarinditahna. Mausta limetin mehulla ja kokonaisilla seesaminsiemenillä. Sekoita tahna lusikalla tasaiseksi. 

Valmista salaatti tarjoiluvatiin. Nypi yrttien lehdet, puolita tomaatit ja kuutioi kurkku. Leikkaa inkivääri ja kevätsipuli ohuiksi suikaleiksi. Sekoita salaatin ainekset keskenään. 

Paahda tonnikala kuumalla ja kuivalla pannulla kullanruskeaksi molemmilta puolilta. Nosta tonnikala uunipellille ja paista 160- asteisessa uunissa 2-3 minuuttia, jotta kala lämpenee myös sisältä. Tonnikala kuuluu jättää keskeltä punaiseksi, silloin se on parhaimmillaan. Kokoa annos lautaselle. Paloittele tonnikala, lisää salaattia ja lusikoi päälle kastiketta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...