lauantai 26. huhtikuuta 2014

Sushiherkuttelua - Makirullia, Nigiri-susheja, Temaki-sushitötteröitä ja Kalifornian sushirullia

Kun sushihimo yllättää, lähtee se vain yhdellä tavalla pois - syömällä sushia! Tällä kertaa ei huvittanut tyytyä vain pelkkään yhteen sushityyppiin, joten näpertelin susheja ihan ajan kanssa useampaa eri sorttia. Yleensä sushien valmistaminen on rajoittunut ehkä siihen tunnetuimpaan sushilaatuun, eli perinteiseen makirullaan. Ajattelin kuitenkin, että miksipä en kerrankin kokeilisi jotain muuta, joten makirullien rinnalle tein nigiri-susheja ja "nurinpäin rullattuja" kalifornian sushirullia, joita koristelin seesaminsiemenillä. Nykin matkalla maistetut temaki- sushitötteröt olivat myös melko hauskoja, joten kääräisin täytteitä myös tötteröön, ja ihme ja kumma, tötteröthän pysyivät jopa kasassa, mitä ensin hieman epäilin. Susheilla tuli herkuteltua siis aivan urakalla, ja sushihimoa taltutettua taas hetkeksi.

Ainekset:
Nori-merilevälevyjä
sushiriisiä
kylmäsavulohta
avokadoa
paprikaa
porkkanaa
retiisiä
tuoretta inkivääriä

+ koristeluun seesaminsiemeniä
+ dippailuun soijakastiketta ja wasabia

Maustekastike 4 dl:lle sushiriisiä:
7 rkl riisiviinietikkaa
½ rkl suolaa
4 rkl sokeria

Keitä sushiriisi pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä sushiriisi keittämisen jälkeen laakeaan astiaan.

Valmista riisille maustekastike: Sekoita riisiviinietikka, suola ja sokeri. Kaada seos riisin päälle ja kääntele lastalla varovasti riisin sekaan, jotta mausteseos leviää tasaisesti. Anna riisin jäähtyä hyvin ennen sushien valmistamista.


Valmista sushien täytteet:
Halkaise avokado ja poista siemen. Koverra hedelmälihat lusikalla pois kuoristaan ja viipaloi ne. Pese paprika ja poista simenet. Leikkaa paprika ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja pese porkkanat ja leikkaa ohuiksi 10 cm tikuiksi. Pese retiisit (halutessasi voit myös kuoria) ja viipaloi ne. Kuori pätkä inkivääriä ja raasta se ohueksi raasteeksi. Viipaloi myös kylmäsavulohi. 

Makirullat:
Levitä bambumatto leikkuulaudan päälle. Aseta merilevälevy bambumatolle. Levitä merilevän päälle ohut kerros riisiä ja merilevälevyn alareunaan valitsemiasi täytteitä. Kääri merilevä napakaksi rullaksi alareunasta (jossa täytteet) aloittaen, bambumattoa apuna käyttäen. Kun olet käärinyt rullat, leikkaa kääröt annospaloiksi terävällä veitsellä.

Kalifornian sushirullat:
Levitä sushiriisiä merilevälevyn päälle ja sirottele päälle seesaminsiemeniä. Levitä tuorekelmu riisin päälle ja käännä ylösalaisin. Asettele täytteet merileväarkin alareunaan ja kääri rullalle. Leikkaa käärö annospaloiksi terävällä veitsellä.


Nigiri-sushit:
Kasta sormet vedessä ja muotoile riisistä soikeita palloja. Aseta soikioiden päälle pala lohta.

Temaki-sushitötteröt:
Leikkaa merilevälevy puoliksi, joko kolmioiksi tai suorakaiteen muotoon. Asettele täytteitä arkille ja kääräise rullalle. Kostuta merilevän uloimman kerroksen kulmaa hieman vedellä, jotta se tarttuu kiinni.


Tarjoile sushit tuoreena soijakastikkeen ja wasabin kanssa. Valmista soijadippi soijakastikkeesta ja wasabista, ja dippaa sushirullia siinä. Juomaksi sushien kanssa sopii kuiva valkoviini tai vihreä tee.


4 kommenttia:

  1. Miten herkulliselta nämä näyttävätkään! :) Sushi on mun ehdoton suosikki, tosin en ole itse sitä uskaltautunut valmistamaan. Ehkä olisi aika, voisi kokeilla vaikka näitä reseptejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset kommentista! Kannattaa kyllä ehdottomasti kokeilla. Ei sushien valmistaminen kovin vaikeaa ole, onhan niissä näpertelemistä, mutta se on pääasiassa mukavaa puuhaa :)

      Poista
  2. Herkullisen näköistä, se on hyvä vetäistä kunnon sushiöverit aina silloin tällöin. :) Minäkin harjoittelin noiden inside-out-rullien kasaamista muutama viikko sitten, niistä kun mielestäni tulee erityisen sieviä. Noita tötterösusheja ei ole tullut itsellä koskaan tehtyä, pitääpä kokeilla ensi kerralla niitäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo Kalifornian rullat ovat kyllä nättejä ja haastavimpia myös valmistaa. Minäkin tein niitä nyt ensimmäistä kertaa, ja yllättävän hyvin ne onnistuivatkin :) Tötterösusheja kannattaa myös kokeilla, mukavaa vaihtelua noihin perinteisiin rulliin!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...