maanantai 21. huhtikuuta 2014

Jamie Oliverin täydellinen kanapaisti

Sain jouluna lahjaksi Jamie Oliverin Ruokavallankumouksen, jossa on melkoinen määrä kiinnostavia ja ennen kaikkea käytännöllisiä ohjeita. Ensimmäiseksi kokeiluun kirjasta valikoitui Jamie Oliverin täydellinen kanapaisti, jonka ohje oli melko perinteinen, mutta silti houkutteleva. Reseptin runsas yrttien määrä kera valkosipulin, sitruunan ja ihanien kasvisten, oli sen verran lumoava, että se vei ajatukset jo ensihetkestä uunista tuleviin tuoksuihin. Yrteiksi valikoituikin tämän hetkisiä lemppareita, rosmariinia ja timjamia. Tuota rosmariinia täytyy ensi kesänä myös itse kasvatella, niin upean aromaattinen ja monikäyttöinen yrtti kyseessä on. 

Jamie Oliverin kanapaistin perusohjeen lisäksi valmistimme broilerille vielä ylimääräisen maustesekoituksen, jolla valelimme broileria pariin otteeseen paistamisen aikana. Tätä ei välttämättä broilerin onnistumiseen olisi tarvittu, mutta näin ensi kertalaisina halusimme varmistaa, että broilerissa on tarpeeksi makua, joten ei siitä haittaakaan ollut. Lisukekasvikset lisäsimme broilerin rinnalle paistamisen puolivälissä, koska halusin kasvisten jäävän mukavan napakoiksi. Kalamarkkinoilta ostetun Ruoveden Herkun Chili & paprika-perunakuorrutteen olemme todenneet jo ennestään melko mainioksi, joten sillä perunat maustuivat jälleen kerran oikein herkullisiksi. Joten kyllä vain, Jamien täydellinen kanapaisti oli kuin olikin melko täydellinen

Ainekset:
1 kokonainen broileri
2 punasipulia
2 keltasipulia
2 porkkanaa
2 varsisellerin vartta
6-7 valkosipulin kynttä
yrttejä (nippu rosmariinia ja timjamia)
1 sitruuna
oliiviöljyä
merisuolaa
mustapippuria

Maustesekoitus:
oliiviöljyä
savupaprikaa
mustapippuria
piri-pirimaustetta
suolaa

Valmistele broileri: Sulata pakastebroileri pakkauksen ohjeen mukaan. Anna broilerin olla huoneenlämmössä noin 30 minuuttia ennen sen valmistamista. Voitele broileri oliiviöljyllä ja hiero pintaan suolaa ja mustapippuria. Täytä broileria yrteillä. Itse laitoin ruukulliset rosmariinia ja timjamia, mutta toki muitakin yrttejä voi käyttää. Heitä broilerin sisään myös muutama kokonainen valkosipulinkynsi. Pese sitruuna ja pistele siihen reikiä terävällä veitsellä. Laita lopuksi sitruuna broilerin sisään. Sido broilerin koivet yhteen. 

Laita uuni lämpiämään 240-asteeseen. Kun uuni on lämmennyt, laita broileri uuniin ja pudota lämpötila 200-asteeseen. Kypsennä broileria noin 1 tunti 20 minuuttia, riippuen uunin tehosta ja broilerin koosta.



Valmista maustesekoitus: Kaada pieneen kippoon loraus oliiviöljyä ja lisää mausteet. Sekoita hyvin. Valele broileria maustesekoituksella kaksi kertaa paistamisen aikana. Tämä ei ole välttämätöntä, mutta jos haluat broileriin lisää makua, voit tehdä näin.

Valmista kasvikset: Pese porkkanat, kuori ne ja leikkaa lohkoiksi. Kuori sipulit ja leikkaa ne puoliksi tai neljään osaan. Huuhtele varsisellerit ja leikkaa ne noin 5 cm:n mittaisiksi paloiksi. Kuori muutama valkosipulinkynsi. Lisää kasvikset uunipellille broilerin mennessä uuniin tai kesken paistamisen, jos haluat niiden jäävän napakoiksi. Lisää kasvisten päälle loraus oliiviöljyä ja mausta niitä mustapippurilla ja suolalla. Voit heittää kasvisten sekaan myös yrttejä.


Perunalohkot:
perunoita
valkosipulinkynsiä
chili & paprika-perunakuorrutetta
oliiviöljyä
 
Valmista perunat:
Pese perunat hyvin ja leikkaa ne lohkoiksi. Voit kuoria perunat halutessasi, mutta perunoista tulee mukavan rapsakoita kuorien kanssa. Laita perunalohkot suureen kulhoon ja purista sekaan valkosipulinkynsiä. Mausta perunakuorrutteella ja kaada joukkoon loraus oliiviöljyä. Sekoita hyvin. Levitä perunat uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 200-asteessa noin 40 minuuttia.


Broileri on kypsää, kun koipitaipeesta leikattaessa valuva neste on kirkasta ja liha irtoaa luusta hyvin. Ja sitten vain täydellisen kanapaistin leikkuupuuhiin ja herkuttelemaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...