Keräsin juhannuksen aikaan pienen ämpärillisen kuusenkerkkiä ja keittelin niistä pienen pullollisen kivan aromikasta siirappia. Siirappia keitellessä totesin, ettei sitä tosiaan kannata alkaa keittelemään ihan pienestä määrästä, jotta lopputulostakin jäisi kattilaan. Neste kun tuppaa haihtumaan aikalailla hiljakseen keitellessä. Mutta onneksi olin varustautunut lähes litralla kuusenkerkkiä, joten sain siirappiakin reilut pari desiä. Toinen havainto oli se, että vaikka lopetin siirapin keittämisen ennen kuin se oli oikeasti siirappia, jähmettyi se jääkaapissa kuitenkin siirapiksi. Edellisen kerran keitin siirappia pidempään ja lopputuloksesta tuli säilytettäessä kovaa. Nyt se on siirappimaisen tahmaista mutta sitä saa kuitenkin valutettua ilman pullon lämmittämistä, joten koen onnistuneeni paremmin tällä kertaa. Monet siirappireseptit kuitenkin ohjeistavat keittämään, kunnes seos läpäisee siirappitestin eli vesilasiin tiputettaessa siirappi pysyy kiinteänä. Mutta mikä tärkeintä, maku on hyvä ja kuusenkerkän makuvivahde on mukana!
Kuusenkerkkäsiirappi
1 litra kuusenkerkkiä
2 litraa vettä
4 dl sokeria
ripaus vaniljasokeria
Liota kuusenkerkkiä (noin 1 litra) reilussa vesimäärässä (noin 2 litraa) yön yli tai noin 8 h. Kaada kerkät lävikköön ja valuta ylimääräinen vesi pois. Laita kerkät kattilaan ja lisää uutta raikasta vettä 2 litraa. Keitä kerkkiä reilu tunti. Siivilöi kerkät nesteen seasta ja ota neste talteen. Kerkät voit heittää tässä kohtaa roskiin. Lisää sokeri kattilaan nesteen sekaan ja jatka keittämistä noin 1,5-2 h. Kun seos alkaa paksuuntua, ota kattila liedeltä. Kaada siirappi puhtaaseen lasipulloon. Säilytä jääkaapissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti