tiistai 3. kesäkuuta 2014

Parmesaanilusikat

Parmesaanilusikat ovat hauskaa ja pirteää pikkutarjottavaa vaikkapa tapaspöytään, juhliin tai muuten vain, jos mieli tekee väkerrellä pikkupurtavaa ihan ajan kanssa. Lusikoiden alkuperäinen ohje löytyy pikkuherkkuja juhlahetkiin- kirjasta ja toinen herkullinen västerbottenjuustoversio Kannat kattoon -blogista, jonka innoittamana minäkin lusikoiden tekoon päädyin. Juustoksi lusikoihin valitsin parmesaanin, joka maistui lusikoissa sopivasti, mutta antoi tilaa myös täytteille. Täytteet sekoittelin salamista ja kylmäsavulohesta, joista ensimmäinen olikin kivan italialaisvivahteinen yhdistettynä parmesaanilusikoihin. Lohi maistuu aina joka yhteydessä, joten tein siitä vaihtoehtoisen täytteen salamille. Vaikka lusikoiden teko saattaa vaikuttaa vaativalta, ei se sitä juurikaan ollut. Aikaa lusikoihin saa toki kulumaan mutta kärsivällisyys kyllä palkitaan!
 

Ainekset:
2 dl parmesaaniraastetta
3 dl vehnäjauhoja
80 g voita tai margariinia
0, 75 dl maitoa

Raasta parmesaanijuusto ohueksi raasteeksi. Lisää vehnäjauhot ja kuutioi voi. Itse käytin juoksevaa margariinia, joka oli helppo lisätä lusikkataikinan sekaan. Sekoita hyvin. Lisää maito sekaan vähitellen, jotta taikinasta tulee tasaista. Kääri taikina tuorekelmuun ja anna vetäytyä hetki jääkaapissa.

Valmista teelusikan avulla lusikoille pahvi-/paperimuotti. Kääri foliota rullalle ja päällystä se leivinpaperilla, näin saat tehtyä lusikoille hyvän jalustan. Kauli taikinasta muutaman millin paksuinen levy ja leikkaa siitä lusikoita muotin avulla. Aseta lusikat leivinpaperilla päällystetyn rullan päälle niin, että lusikan varsi kiertyy rullan ympäri. Paista lusikoita 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia kunnes ne alkavat hieman rusehtaa. Anna lusikoiden jäähtyä ennen tarjoilua.  

Vinkki: Valmista lusikat valmiiksi jo tarjoamista edeltävänä päivänä ja säilytä niitä ilmatiiviissä rasiassa viileässä tai huoneenlämmössä!


Salamitäyte lusikoille:
Italian salamia
punasipulia
crème fraîchea (tai turkkilaista jogurttia)
maustamatonta tuorejuustoa
mustapippuria

Lohitäyte lusikoille:
kylmäsavulohta
punasipulia
crème fraîchea (tai turkkilaista jogurttia)
savulohi ja piparjuuri- tuorejuustoa
mustapippuria

Valmista lusikoiden täyte: Hienonna salami tai kylmäsavulohi. Kuori punasipuli ja hienonna se. Sekoita tuorejuusto ja crème fraîche ja lisää muut täytteen ainekset. Mausta mustapippurilla.

Asettele nokare täytettä jokaisen lusikan lusikkaosaan. Ja sitten vain lusikoimaan!


2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...