perjantai 6. syyskuuta 2013

Chili con carnea kesäkurpitsapedillä ja pinaattiperunamuusilla

Kun on kasvatellut chilejä koko kesän (kasvatusvastuun ollessa taloutemme innokkaammalla chilifanilla) tekee mieli kokeilla ilmojen viiletessä kaikenlaisia chilisapuskoita syysiltojen lämmikkeeksi. Paremmin chilin tulisuutta kestävä mieheni on kokkaillut itse kasvatetuista chileistä jo useat kerrat, satoa kun saatiin aika mukavasti pitkin kesää. Minun maistelut ovat kuitenkin tähän mennessä jääneet kutakuinkin haarukalliseen ja toteamukseen chilien liiallisesta tulisuudesta minun makuuni. Nyt otin ohjat siis omiin käsiini ja valmistin jotain ruokaisaa, lämmittävää, mausteista ja ennen kaikkea sopivan tulista! Tein oman versioni Chili con carnesta, johon halusin ja heitinkin mukavasti myös kasviksia mukaan. Nuo omat chilit (lajike tulista Bhut Jolokiaa) tuovat kyllä nopeasti potkua ruokaan kuin ruokaan, joten sen kanssa oli oltava erityisen varovainen.. Chili on kyllä hyvää mutta sopivissa määrin. Niin, että muutkin maut ruoassa pääsevät esille.

Uunissa valmistin lisukkeeksi kesäkurpitsoja, jotka sopivat erittäin kivasti yhteen Chili con carnen kanssa. Hetken mielijohteesta tein myös pinaatti-perunamuusia, joka ei tosin ole se tyypillisin Chili con carnen seuralainen. Mutta tulipahan kokeiltua ja täytyyhän omaa pinaattisatoakin päästä hyödyntämään..

Ainekset:

400 g naudan jauhelihaa
½ punainen paprika
1 iso punasipuli
4 valkosipulinkynttä
100 g maissia
240 g kidneypapuja/ruskeita papuja
70 g tomaattisosetta
500 g paseerattua tomaattia
chiliä maun mukaan
juustokuminaa
mustapippuria

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Pese paprika ja kuutioi se. Ruskista sipulit ja jauheliha. Mausta jauhelihaa suolalla ja mustapippurilla. Lisää paprikakuutiot, pavut, maissit ja hienonnettu chili jauhelihan sekaan. Lisää tomaattisose ja paseerattu tomaatti. Mausta mustapippurilla ja juustokuminalla. Anna kiehua hiljalleen noin 10-15 minuuttia. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.


Valmistele kesäkurpitsat : Pese kesäkurpitsa ja leikkaa se kahteen tai kolmeen osaan, riippuen kuinka suuri kurpitsa on. Leikkaa palat vielä kahtia ja poista siemenet.

Itketä kesäkurpitsat: Ripottele kesäkurpitsoihin suolaa ja anna sen imeytyä hetken. Pyyhkäise kesäkurpitsoista ylimääräinen kosteus pois. Levitä palat pellille leivinpaperin päälle. Paista uunissa 200-asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes kurpitsat ovat sopivasti pehmenneet. Paistamisen puolivälissä voit valella kurpitsojen päälle hieman oliiviöljyä, että ne pysyvät mehevinä.



Tarjoile Chili con carne kesäkurpitsoiden kanssa.


Ainekset pinaattiperunamuusiin:

perunoita
maitoa
voita
pinaattia
suolaa

Kuori ja keitä perunat. Soseuta ne. Lisää maitoa ja nokare voita. Sekoita. Hienonna pinaatti ja lisää perunamuusin sekaan, sekoita hyvin.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...