tiistai 11. kesäkuuta 2013

Tomaattikeitto

Tuoreista tomaateista tehty tomaattikeitto on maukasta ja sopivan kevyttä kesäruokaa. Talvella tomaattikeitto syntyy helposti säilykkeistä mutta sesongin aikaan kesällä tuoreita tomaatteja ei vaan voi ohittaa. Tällä kertaa keitto sai makua tuoreista yrteistä, basilikasta ja timjamista, jotka molemmat sopivat mielestäni tomaattikeittoon erinomaisesti! Valkosipulia ja chiliä keittoon tuli laitettua myös melko runsaasti, jotka toivatkin makua ihan kiitettävästi. Lisätyn suolan jätinkin keitosta kokonaan pois (toki liemikuutiossa sitä oli), eikä lopputulos sitä kyllä kaivannutkaan. Oheisella reseptillä keittoa tulee iso kattilallinen, joten tästä ohjeesta riittää useammallekin tomaattikeiton ystävälle.

Tomaattikeitto sopii tarjottavaksi sellaisenaan esimerkiksi lounaaksi patonkien kera. Herkullisten Yrtti-valkosipulipatonkien ohje löytyy täältä. Tomaattikeitto on myös hyvä alkupala, jolloin keittoa kannattaa tosin tehdä vähemmän.

Ainekset:

2 kg tuoreita tomaatteja
2-3 porkkanaa
500g paseerattua tomaattia
5 valkosipulinkynttä
1 iso sipuli 
1-2 chilipalkoa
2 dl kermaa
1 kasvisliemikuutio
oliiviöljyä
kourallinen basilikaa
kourallinen timjamia
mustapippuria 




Kalttaa tomaatit: Kiehauta kattilallinen vettä kiehuvaksi ja laita tomaatit veteen. Anna tomaattien kiehua noin minuutin ja kaada vesi pois. Anna tomaattien jäähtyä hetki ja kuori ne. Pilko tomaatteja pienemmiksi. 

Kuori porkkanat, keitä ne pehmeiksi ja paloittele ne. Hienonna basilikan lehdet sekä timjami jo valmiiksi.

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet sekä sipuli. Poista chilistä simenet ja hienonna se.  Kuullota hienonnetut valkosipulit, sipuli sekä chilit paistinpannulla öljyssä. Soseuta seos sauvasekoittimella tahnamaiseksi.

Laita kaltatut tomaatit ja paloitellut pehmeät porkkanat kattilaan. Lisää paseerattu tomaatti ja kasvisliemikuutio. Anna kiehua noin 10 minuuttia. Lisää tuoreet yrtit sekä valkosipuli-sipuli-chiliseos. Ota kattila pois liedeltä ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää lopuksi kerma ja mustapippuri. Sekoita ja kiehauta keitto vielä kerran. 

Koristele keitto basilikalla ja ripauksella mustapippuria. Tarjoile lämpimänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...